Hayat Destekleyici: Sinbiyotikler
Probiyotikler + Prebiyotikler = Sinbiyotikler
Probiyotik kelimesi Yunancada “hayat destekleyici” anlamına gelmektedir. Probiyotikler, bağırsak florasının sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise, bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin sayısını, aktivitesini arttıran, sindirilmeyen ancak bağırsakta fermente olan gıdalardır.

Probiyotikler ince bağırsak prebiyotik üzerinde daha çok etkiliyken, prebiyotikler özel olarak kalın bağırsaktaki flora üzerinde etki ederler. Soğan, pırasa, sarımsak, yer elması, muz, hindiba otu, kuşkonmaz ve bezelye başta olmak üzere tüm sebzeler, kuru baklagiller prebiyotiklerin doğal kaynağıdır. Probiyotiklerin besinsel kaynakları arasında ise, turşu ve sirke ilk sıralarda yer almaktadır.
Sinbiyotikler, probiyotik ve prebiyotiklerin birlikte bulunduğu şekildir.
Sinbiyotiklerin başlıca faydasının sindirim sisteminde probiyotiklerin devamlılığının sağlaması olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca, sinbiyotiklerle yakın zamanlarda yapılan çalışmalarla inflamatuar bağırsak hastalıkları, karaciğer ilişkili hastalıklar ve beyin disfonksiyonlarını azalttığı gösterilmiştir. Bunun yanı sıra yapılan çeşitli çalışmalarda sinbiyotiklerin enfeksiyonları ve alerjiyi önlediği, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin bağırsaktan emilimini arttırdığı ve kemik mineralizasyonunu geliştirdiği yönünde sonuçlar alınmıştır.